In het najaar van 1994 verscheen de CD "Eens komt er een dag". Dit tweede album van Eric Beekes was het volwassen vervolg op zijn eersteling uit 1989. Met "Omstreeks deze tijd" was een sterk debuut afgeleverd, en de ervaringen die Eric had opgedaan bij het maken van dat album stelden hem in staat qua repertoirekeuze en produktie nog beter voor de dag te kunnen komen.

  ERIC BEEKES: GENUANCEERDER, BREDER EN BETER

"Een aanzienlijk volwassener repertoire. Ik zing beter, ik ben zelf volwassener geworden." Zanger Eric Beekes is duidelijk tevreden met zijn jongste product; de CD "Eens komt er een dag is wat hem betreft genuanceerder, breder en beter dan zijn eersteling uit 1989. Nu is het niet vreemd dat een artiest zulks roept; elke uiter van welke cultuurvorm dan ook haast zich bij elke nieuwe produktie te roepen dat deze absoluut in alle opzichten beter is dan de voorganger. Beekes is daarop geen uitzondering, maar de argumentatie van de zanger snijdt wel degelijk hout. De twaalf nummers op "Eens komt er een dag" ademen zorgvuldigheid en liefde uit. Beekes werkte dan ook in totaal ruim drie jaar aan de CD.
"Ik ben een langzame werker", luidt de simpele verklaring. "Voordat deze CD van de persen rolde is een lange weg afgelegd. Het zoeken van goede tekstschrijvers, een producer die in me gelooft, de juiste repertoirekeuze. Niet niks.
Jur Eckhardt heeft de CD geproduceerd. Die man heeft geweldige produkties gemaakt. Neem de CD "Doch ich leb'" die hij met Marjol Flore maakte, echt prachtig. Jur heeft me ook bijgestaan in het zoeken van de formule voor deze CD. Ik wilde namelijk goed over het concept nadenken voordat de repertoirekeuze ter sprake zou komen. Zo dacht ik in eerste instantie aan een CD met Nederlandse bewerkingen van Michel Legrand-nummers, maar daar ben ik van afgestapt. Het werd te zwaar en te somber. Vervolgens had ik het idee om songs uit beroemde films te bewerken en dan niet de hits, maar de iets onbekendere nummers. Ook daar ben ik van afgestapt, maar niet nadat ik zo'n veertig uur filmmuziek beluisterd had! Uiteindelijk heeft Jur me ervan overtuigd dat de te hanteren formule dezelfde
moest zijn die ik bij mijn eerste CD hanteerde: songs over de liefde, bewerkingen van bestaande buitenlandse nummers."
Tien van de twaalf songs zijn covers, waaronder drie nummers van Udo Jürgens (Beekes: "Ik hou van zijn muziek. Zijn stijl van zingen is bovendien de mijne.") en het uit het Italiaans vertaalde "Stom", dat een bewerking is van "Storie di tutti i giorni" en in de versie "Dromen zijn bedrog", uitgevoerd door Marco Borsato, inmiddels de eerste plaats van de hitlijsten heeft bereikt. "Het was indertijd m'n allereerste single en het werd toen geen hit. Ik heb het voor de CD opnieuw opgenomen, misschien dat daardoor anderen wakker zijn geworden en het ook van de plank hebben gehaald. Ik weet bijvoorbeeld dat het nummer is aangeboden aan André Hazes, maar die heeft het afgewezen."
Opvallend is de opdracht op de CD-cover: 'in grote vriendschap opgedragen aan Manfred Langer'. Beekes: "Hij is me zeer dierbaar. Ik ken hem al zestien jaar en we hebben samen verschrikkelijk veel meegemaakt. We droomden samen van een wereld van glamour en van een eigen CD. 'Als dat ons toch eens zou lukken', zeiden we zestien jaar geleden tegen elkaar. Hij heeft me altijd gestimuleerd, vandaar die opdracht."

De Gay Krant, 29 oktober 1994

Al sinds Eric in 1988 Udo Jürgens' "Hallo, ich bin's" in het Nederlands als "Hallo, met mij" op single had uitgebracht, kon hij zich verheugen in de bewondering en belangstelling van Oostenrijks succesvolste zanger/componist. Toen Eric voor "Eens komt er een dag" opnieuw een aantal van zijn nummers had opgenomen, was Udo zo enthousiast dat hij de CD graag voorzag van zijn aanbeveling:

  Met het grootste genoegen voldoe ik aan het verzoek deze CD van Eric Beekes te voorzien van mijn persoonlijke aanbeveling. Eric heeft drie van mijn nieuwste songs hierop vastgelegd en met de kwaliteit van wat hij hier heeft gepresteerd ben ik bijzonder ingenomen.
Ik wens u veel luisterplezier!

© 2006-2010 www.ericbeekes.nl