2001-2002

 
TANTE EN HET WONDERKIND
Tante Wies vindt haar nichtje een Wonderkind. Heel het land reist ze door om audities te doen met dit bijzondere kind. Audities voor soaps, reclamespots, musicals en nog veel meer. Een kind om trots op te zijn. Tenminste... zolang ze maar doet wat tante haar opdraagt. Aandacht voor haar Wonderkind, dat is wat ze wil. Of wil tante misschien zelf in de schijnwerpers staan? Dat het allemaal heel anders loopt dan tante Wies gewild zou hebben, is te verwachten...

De makers van Tante en het Wonderkind lieten in deze voorstelling op een voor kinderen niet bedreigende en soms hilarische manier zien hoe macht werkt. Wat te doen als de ene mens de andere de wil oplegt? Wat gebeurt er als mensen, groot en klein, niet willen luisteren naar elkaar? En is de ene mens wel beter of specialer dan de andere?

Met Eric Beekes en Sylvia Alberts
Tekst: Frans Mulder
Regie: Roel Coppelmans
Muziek: Wolfgang Maiwald
Kostuums: Hans Kliffen

   
 
Eric Beekes, Sylvia Alberts en Frans Mulder


 
Adèle Bloemendaal

 
    HET WONDERKIND ERIC BEEKES

Kan het zijn dat hij zélf het wonderkind is... informeer ik bij Eric Beekes, een jong ogende veertiger van vijftig. Dit naar aanleiding van het feit dat hij binnenkort met Sylvia Alberts te zien is is de muzikale kindervoorstelling Tante en het wonderkind. De Amsterdamse acteur, tevens model én stem, chansonnier, presentator en spreekstalmeester, wuift het compliment met een chic handgebaar weg. "Kind, er is heel veel werk en dat pak ik aan. Heerlijk, tenminste als mijn energie op peil is!" Het is zijn eigen energiebron die hem in staat stelde het afgelopen seizoen meer dan 250 voorstellingen te spelen en nog enkele klussen op te knappen op het onmetelijke vlak van promotie- en bedrijfsfilms.


Hij was in een aantal speelfilms te zien (Spetters, De kassière, Flodder in Amerika) en zat in tv-series (Oppassen, In de Vlaamsche Pot, De Dageraad). Ook ging hij solo met een liedjesprogramma, maar in het jongste theaterseizoen sloeg hij alle records door zowel in de komedie Potasch en Perlemoer te staan als in M'n tante en ik (samen met Heddy Lester) én als solist op te gaan in Droomwolken, een reeks fijnzinnige liedjes voor kinderen. Beekes pleegt niet, zoals vele vakgenoten, af te wachten of er iets op hem afkomt. Hij maakt zélf voorstellingen. En in die reeks valt dus zometeen deel III van de Tante: Tante en het wonderkind met Sylvia Alberts. Zij is de opvolgster van Heddy Lester die koos voor Kruimeltje - de musical.

Zelf speelt Eric Beekes die tante, een wonderlijk creatuur, qua lijf en stem een transformatie van jewelste. "Ik stel me voor dat tante Wies voor mij zo ongeveer hetzelfde is als Dame Edna voor Barry Humphries. Ik ken haar door en door. Zodra ik mijn kostuum aantrek wórdt ik haar. Ik praat, loop en zing zoals zij doet en word ook veel brutaler dan ik privé ben. Ik durf dan veel meer. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik niet op haar uitgekeken raak. Een raar, lang, ouderwets mens dat zichzelf erg modern vindt en dat wil weten ook. Een boosaardige dame, van wie kinderen diep in hun hart toch houden."

Deze programma's behoren tot de succesvolste kinderprogramma's van de laatste jaren. Wel 500 keer kroop Eric Beekes in de huid van tante Wies. En toen hij zich afvroeg hoe het nu verder moest, vond hij in de immens productieve schrijver, cabaretier en acteur Frans Mulder de opvolger van Rob Chrispijn als auteur. "Door zijn werk met Purper begrijpt Frans wat het is om met een eigen productie door het land te reizen. Ik ben al jaren een bewonderaar van zijn teksten en toen ik hem vroeg of hij misschien een schrijver wist voor een vervolg op de Tante, zei hij: Waaom vraag je mij niet...?"

Zodoende, en Frans kende Sylvia Alberts al heel lang. Mulder: "Sylvia is een enorm talent. Toen ze tien jaar geleden besloot met theater te stoppen, vond ik dat jammer. Ze is komisch, ze zingt geweldig en kan ook zeer ontroerend zijn, zoals ze bewees in chanson-programma's, in het cabaret en in diverse grote musicals. Nu ze na al die jaren terugkeert in een kleine musical, mag ik die tot mijn genoegen schrijven. Dat is enorm inspirerend."

Tja, en dan zou er 't volgend jaar weer eens een show voor volwassenen moeten komen. Een suggestie: Eric Beekes in tekst, liedjes en typeringen. Zie je 't voor je? Vilein en edelmoedig, bestraffend en prijzend. Zijn, in een minimaal circuit gerenommeerde creaties, van Gerrie van der Klei en Marjol Flore mogen dan niet ontbreken.

Jacques J. d'Ancona in het Nieuwsblad van het Noorden, 2 september 2000

   
 
   
  De student van de grafische academie is direct ontslagen na het ontwerpen van de folder hierboven, waarop tante Wies is 'onthoofd'. Van deze persoon is daarna op het gebied van 'ontwerpen' nooit meer iets vernomen.

  Hierboven zijn een kaart en enkele alternatieve foto's uit de sessie voor het affiche te zien.  

© 2006-2010 www.ericbeekes.nl